De värderingar du har när du är 18 håller ganska bra hela livet

David Kahneman fick Nobelpriset i Ekonomi 2002. Hans grundutbildning är psykolog och genom hela min forskning och karriär har jag haft förmånen att följa Kahnemans (och Tverskys) forskning kring bl a beslutsfattande.

Så läste jag nyligen en intervju med honom där han talade om hur väl de värderingar vi har som 18-åringrar håller livet ut! Klart att händelser och upplevelser kan påverka, men grunden är den samma. Inte så konstigt att uttrycket – man kan inte lära gamla hundar sitta” en gång har myntats. Klokt att tänka på – framförallt när du väljer din partner, men också dina vänner och din arbetsplats.

När du träffar din partner – tänk dig att det är din blivande svärmor eller svärfar du ska leva med! De värderingar de har är förmodligen desamma som hos din partner!

Ser själv att det stämmer så bra – är ganska mycket samma person som i de dagböcker jag skrev när jag var 18 år! Därför är det klokt att acceptera den man är och också vara medveten om att du kan aldrig ändra någon annan människa – möjligen dig själv om du verkligen vill det!

Tacksam att jag själv hittade rätt redan när vi båda var 18 år – lika värderingar och lika dygnsrytm nattugglor båda (känns viktigt att man är lika där).

Ronald Keating- That´s the way you make me feel – passar bra här tillsammans med ett foto från ett av många gemensamma resminnen!

http://www.youtube.com/watch?v=qtuUPFzQtjo

P1030382

Annonser
6 kommentarer
 1. evachristinarkenlund sa:

  Fint skrivet, och redan som 15 åring visste jag att jag aldrig skulle bli eller dela mina föräldrars värderingar – de jag rymde ifrån just för att vi var så olika. Än idag så träffar jag dem inte, men jag försökte tills jag fyllde 45 år, då förstod jag det du skriver, att de är demsamma nu som då i sina värderingar – så olik mina egna. När jag inte ville eller tyckte som de så blev jag hänvisad in att ”skämmas” på mitt rum, så jag blev ofta hänvisad dit, och Gud ska veta att jag är stolt att jag redan då litade på min inre känsla om rätt och fel ❤

  Gilla

  • Elisabeth sa:

   Klokt att du vågade lita på ditt inre Eva-Christin!

   Gilla

 2. Marie Charlotte Gren sa:

  Var han också hästtokig, månne?

  Gilla

 3. Marie Charlotte Gren sa:

  Tack, Eva-Christin för att du delar med dig. Blev först lite småsvettig när jag läste Ingrids kloka rader. Nu kan jag pusta ut. Hopp om mig.

  Gilla

  • Elisabeth sa:

   Kan du säkert Marie- Charlotte – pusta ut!

   Gilla

 4. Nej, det där håller inte. Vi måste ständigt omvärdera och skriva om vår ”karta” över verkligheten. Har du inte läst boken ”Den smala vägen” skriven av Scott Peck? Det har jag gjort för 20 – 25 år sedan. Jag tror benhårt på det han skrev då. Och det var bl.a. detta med kartan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Senaste nytt från Vagabond

Relationer - himmel eller helvete? Varför vissa håller medan andra går i kras. Så får du relationen att utevcklas!

Antikabloggen

This WordPress.com site is the bee's knees

Holavedsbrudar

Relationer - himmel eller helvete? Varför vissa håller medan andra går i kras. Så får du relationen att utevcklas!

%d bloggare gillar detta: