Att sätta gränser

Har förstått att många har svårt att sätta gränser. Får mig mer och mer övertygad om hur viktigt det är att ha en bra självkänsla. Med en god självkänsla som grund är det inga problem att sätta gränser i olika sammanhang.

Vad är det då som gör att man får en bra självkänsla? Har skrivit om det förut – att det är klart att en trygg barndom är viktig. Det första året tycks ha stor betydelse för hur vi bekräftas av mamma och pappa (eller någon annan) plus att då generna har betydelse.

Låter som det kunde vara kört – nej definitivt inte. Vi har i alla fall 50 procent som var och en kan påverka själv genom sin egen kraft. Vill du leva ett liv utan att göra detta? Nej, så klart inte.

Det finns mycket man kan göra och ett viktigt steg är att sätta gränser. Att inte låta sig utnyttjas för att få en kort bekräftelse på sitt jag utan att våga vara sig själv. Forskning visar att just detta att våga vara sig själv och att gå sin egen väg är en viktig för att få en bra självkänsla. Hur gör man det? Inte alltid lika enkelt i praktiken, men våga tro på att just den du är – är OK och att ingen, men än du själv, kan bestämma över dig! Det är ditt liv och ingen annans. Kommer mera om detta senare.

Tyckte bilden utanför Borders i Singapore blev en bra symbol för gränssättning!

 

P1030718

2 reaktioner till “Att sätta gränser

  1. Jag tycker detta är svårt. Jag känner ganska ofta i efterhand att jag borde satt en gräns tidigare. Speciellt svårt med helt nya bekantskaper. Jag är en generös människa i grunden och då ger man gärna mer än man får och blir ”ibland” lite besviken och borde kanske ibland lärt mig säga ifrån.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s