Självbild, andras bild och självkänsla

 

 Har jobbat mycket med skattningar av hur chefer ser på sig själva jämfört med medarbetarnas bild. Det är intressant – ibland finns det en god överensstämmelse mellan självbild och andras uppfattning om en person – andra gånger inte alls.

Vem har rätt? Ja, det är inte det intressanta utan mera spännande är den forskning som visar att vår självkänsla och trygghet till en stor del är en funktion av hur väl vår självbild stämmer överens med den bild andra har av oss.

Låt mig ge ett exempel. En person ser sig som lyhörd, empatisk, social, snygg – medan omvärlden inte alls uppfattar honom/henne så. Vad händer? En bristande självkänsla och en uppfattning om en själv som inte alls delas av omgivningen. Det kan till och med leda till ångest, värk, oro och andra problem.

Att försöka lära känna sig själv är därför en bra grund för utveckling. Svaga sidor är inte fel – det har alla människor – det viktiga är att ha en självbild som överensstämmer med omgivningens – ju större överlappning desto bättre tycks människor må!

Bologna – en av mina favoriter – ger alltid spännande speglingar och inspirerar till nya utmaningar samtidigt som historiens vingslag, med bland annat Le Due Torri, skapar lyskraft.

DSC00439

 

DSC_0003

4 reaktioner till “Självbild, andras bild och självkänsla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s