Att vara duktig är bra – jag har skrivit det förut. I dag lyckas flickor generellt sett bättre än pojkar i skolan – de skaffar sig i högre utsträckning de mest attraktiva utbildningarna som läkare, jurist, arkitekt, psykolog, civilekonom och liknande.

Klart att detta på lång sikt ger framgång och då tänker jag alls inte bara på att bli rik eller berömd utan på den där inre framgången – att må bra allra längst inne i sig själv. Kunskap är en väg för att öka välbefinnandet. Att kunna mycket skapar en inre tillfredsställelse och ger också en trovärdighet i olika situationer.

Samtidigt dalar svenska elevers resultat i internationella mätningar. Ibland ges signaler som om kunskap inte vore särskilt betydelsefullt. Det känns inte bra. Kunskap är viktigt både för den enskilde och för ett samhälle!

Föreläser ofta kring framtida utmaningar för ledarskapet och för samhället i stort för olika chefsgrupper. Jag är fullständigt övertygad om att de samhällen som har en hög andel högutbildade personer blir vinnare på den framtida morgondagen. Är själv imponerad av det som sker i många Asiatiska länder – de är extremt duktiga och jobbar stenhårt!

Så glöm inte bort – det är bra att vara duktig – men man måste klart sätta gränser så man inte blir utbränd – och det gäller både kvinnor och män. Mycket mera kring detta finns i min senaste bok Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång?

 

Duktiga flickor och duktiga pojkar

4 reaktioner till “

  1. Tack för ett intressant inlägg.Viktigt att lyfta värdet av kunskap. Det har nästan blivit förbjudet i skolan idag att vara duktig, samtidigt vet jag inte om de asiatiska länderna är förebilden. Det handlar om att må bra i kropp och själ långsiktigt som ju du också skriver om. Hur vi når dit är nog ofta högst individuellt. Härligt att läsa dina inspirerande inlägg.

    Gilla

  2. Tack Elisabeth för din kommentar – tror kunskap är ett måste för morgondagens samhällen – en del av de asiatiska länderna är väl inte en förebild – men flera är mycket framgångsrika och nog är det behagligt att vistas i många av dem – du kan gå ensam hem en natt utan att behöva vara rädd – bara det!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s