Självkänsla och stress – vad säger forskningen?

Många är de människor som jag mött genom åren och som känner sig stressade. Stressen kan ta sig uttryck i allt från huvudvärk, ryggont till en känsla av att aldrig räcka till. Vad man än gör. En del känner sig så stressade att de till och med bränner ut sig.

Skapar det stress att jobba mycket?

Själv jobbar jag otroligt mycket. Nästan varje kväll, efter en gemensam, lång och sen middag, skriver och jobbar jag med olika projekt. Vi spånar mycket tillsammans kring böckerna och annat och har väldigt kul – trots att vi jobbar.

Jag bestämmer själv vad jag ska göra. Tror att det är därför som jag inte blir stressad trots att jag jobbar mycket. Det är enbart ett nöje och klockan kan bli både ett och två på natten innan jag slutar. Inte för att jag måste utan för att jag vill och för att det är så kul!

I den nya boken Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång skriver jag mycket om självkänsla. En viktig del i självkänsla är upplevelsen av att ha kontroll över sig själv och över tillvaron.

Detta ligger väl i linje med alldeles färsk forskning kring chefer på topp nivå. De jobbar otroligt mycket – 70-80 timmar i veckan. Nu visar två alldeles färska studier att toppcheferna hade lägre förekomst av stresshormon och de upplevde också lägre oro och ångest än mellancheferna och andra. Trots att de jobbar mycket mera.

Varför? Ja forskarna menar att toppcheferna personlighet påverkar, men också känslan av att ha kontroll. De bestämmer själva, vilket ger en känsla av att ha kontroll över den egna tillvaron. Något som är en central del för en god självkänsla.

Kan man utveckla och stärka självkänslan? Absolut och ett viktigt första steg är att förstå självkänslan på djupet. Vad den egentligen innebär och hur den kan bli starkare. Ett sätt är att bestämma över det egna livet. Skriver mycket om det i den nya boken.

Den goda självkänslan får symboliseras av denne unge munk i Lunag Prabang. Han, precis som så många andra där utstrålande ett osedvanligt lugn, vilket skapade en trygg stämning i hela staden.

 

Denna lilla kavlen utstrålar också stillhet och ro

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s