Självkänsla och måste människor verkligen må dåligt?

Att utbilda sig till psykolog handlar om många års heltidsstudier efter gymnasiet, men den har gett, och ger mig fortfarande, otroligt mycket. Jag lärde mig inte bara att förstå mig själv utan kanske framförallt att försöka förstå och sätta sig in i andra människors liv.

Vi kan aldrig förstå någon annan fullt ut. Det finns ett ordspråk – gå i någon annans skor en dag – så ska du förstå lite! Aldrig kan du förstå det helt och hållet!

Själv skulle jag aldrig drömma om att kalla någon ”fyllot” eller ”bidragstagaren som lever på skattepengar” – ingen vet vad livet bjuder på. Jag är mer än tacksam att ha mitt liv som jag har det, men också medveten om att livet hänger på en skör tråd!

Visste ni att empati och självkänsla är ett par av de viktigaste grundstenarna i emotionell intelligens? Det är nu mer än tio år sedan Colemans bok – Känslans Intelligens publicerades. Boken kom att bredda vår förståelse av människans förmåga – vanlig intelligens är viktig för att lyckas, men minst lika viktigt är känslans begåvning.

Att försöka känna av hur en annan människa har det är inte enbart en väg för att lyckas – utan minst lika mycket för att må bra och skapa välbefinnande både för sig själv och för andra.

I min nya bok- Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång? berättar ungdomar och vuxna om vad som utmärker en människa med god självkänsla. Svaren är förbluffade lika – en människa som får andra att må bra! Tänk om fler hade den tryggheten så att de kunde släppa fram andra, uppmuntra dem och få dem att må väl!

Här mår man bra – Luang Prabang forna huvudstaden i Laos. Vilket lugn och vilken stillhet som denna stad utstrålar. Stress är så långt borta som det bara kan vara – har sällan mött något liknande. Inte materiellt rikt – men mentalt!

På lite närmare håll – i Bologna, en av mina absoluta favoriter, mår man också väldigt bra. Här finns bland annat världens godaste glass!

 

 

3 reaktioner till “Självkänsla och måste människor verkligen må dåligt?

 1. Hej, jag hamnade på din blogg genom Qoola qvinnor. En slump. Gillar uttrycket att man kan leda en häst till vatten men inte tvinga den att dricka. Det stämmer att man måste styra sitt liv själv och fånga de möjligheter som erbjuds, för de finns där omkring oss hela tiden. Skyll inte på andra!
  PS den absolut !!! godaste glassen jag någonsin har ätit åt jag i Bologna för 2 veckor sedan hos La Sortetteria. Du har säkert varit där.

  http://www.lasorbetteria.it/index_eng.php

  Gilla

  1. Kul du hittat bloggen och roligt att du kommenterar – jag är ju ny som bloggare och skoj att jag fått många tittare – visst är det så att vi till stor del själva ansvarar för våra liv! Bologna och glass!!! Har precis öppnat ett glassmuseum där (vad jag hört från vänner där – inte skälv besökt ännu)!

   Gilla

 2. Visst är det skönt att ta det lugnt och slippa stressa.
  Många tänker nog inte på att det till syvende och sist är man själv som bestämmer över sin situation.
  Vad behöver jag göra för att köpa den där fina…?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s