Vem gillar vem och varför?

Visst är det spännande – varför vi gillar vissa jättemycket, är neutrala till andra och kanske till och med ogillar en del? Är det bara mysterium eller kan, i alla fall en del, förklaras och förstås utifrån forskning?

Absolut. Väldigt mycket. Inte allt. Ännu har inte forskningen lyckats förklara förälskelsens mysterium – tack och lov!

Däremot finns det massor av forskning kring personkemi, varför vi attraheras av vissa och inte av andra. Första forskningsprojektet jag gjorde handlade just om personkemi och förra året gavs boken Attraktion och Kemi ut. Den handlar just om varför vi gillar vissa och inte andra!

Kan man se på folk om de gillar varandra? Absolut! När man väl lärt koderna är det enkelt att läsa av andra. Först måste man förstås bli medveten om vilka signaler man själv sänder. Enligt forskning så står kroppsspråket för nästan 80 procent av vår kommunikation.

Det sagda ordet får stå tillbaka för det outtalade. När en människa inte är äkta, sig själv, så krockar det man säger med det kroppen visar. Allt blir helt enkelt helt fel och man misslyckas på den sociala arenan i livet. Tyvärr. Många skulle ha nytta av att lära mera om detta – inte enbart för att lyckas bättre i det sociala samspelet – ulan för att må bättre själv.

Vad är det då som påverkar attraktionen? Ja, att första intrycket styr det mesta vet vi och att det grundar sig på bland annat utseende och kläder. Sedan börjar vi prata och då är gemensamma värderingar viktigt, men överskuggas många gånger av vårt kroppsspråk. Människor med ett öppet och utåtriktat kroppsspråk, god självkänsla, livfulla rörelser, ögonkontakt och sist men inte minst ett stort och äkta leende gillas av de flesta. Överallt i alla kulturer. Spännande är också det som kallas spegelneuroner och som gör att en skicklig person kan läsa av andras handlingar innan de gjorts. Hemligheten kanske bakom att en kvinna vet att en man är förälskad i henne långt innan han själv anar det?

Personkemi – fint fångad när jag besökte en skola i Vietnam!

Även här stämde det – möte med representanter för Läkarförbundet och en representant för Barnläkarna i Lima. Peru. Ett tränad öga kan se det! Gissa om jag lärde mig mycket!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s