Självkänsla – vad är det egentligen och hur blir den starkare?

Det finns massor av myter kring självkänsla. En är att självkänsla och självförtroende skulle vara olika saker. Varken mina nya studier eller tidigare internationell forskning ger något som helst stöd för detta tankesätt.

I vårt västerländska samhälle jämförs vi tidigt med andra. På gott och ont, men så ser det ut. Att förneka att kunskap och hur väl man lyckas skulle ha inflytande på självkänslan gör att vi kanske inte förstår vad självkänsla är och hur den påverkas. Vi tror kanske att hurtfriska hallelujarop ska lyfta självkänslan. Följden kan snarare bli en ännu större tomhet mitt i all denna ytlighet.

I boken Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång? beskrivs vad som påverkar självkänslan. Om man ska kunna utveckla och stärka den egna självkänslan tror jag att det är viktigt att förstå vilka mekanismer som i själva verket utgör självkänslan. Först då kan man möta styrkor såväl som mindre bra sidor. Redan Sokrates sa: Gnothi Se Afton – Lär känn dig själv! När man skaffat självkännedom – det är då man kan utveckla och stärka den egna självkänslan. Har jobbat mycket med chefsgrupper kring detta och i boken ges flera exempel på hur människor utvecklat sin tro på sig själv. Blivit starkare. Vågat mera. Sätta gränser.

Ju mer jag jobbat med människor – chefer och andra – desto mer övertygad är jag om att självkänslan utgör grunden för vårt välbefinnande. Framgång med sig själv i alla situationer. Det vardagliga livet, relationer och jobb. Med kunskap och tilltro kan man utvecklas och bli starkare.

Är barndomen helt avgörande? Nej, inte alls. Det är betydligt mer komplext och den senaste internationella forskningen visar att generna har större betydelse än vad man kanske kan tro. Det betyder däremot inte alls att man inte kan utveckla och göra något den egna självkänslan – tvärtom!

I Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång – lyfts olika förebilder fram. Mycket framgångsrika företagskvinnor som ger tips och råd kring hur de stärkt sin självkänsla, men också historiska förebilder som visar – ja det går! Allt är möjligt!

Nog är det roligast att vara först över hindret!

Nog är det roligast att vara först över hindret! Lyfter inte bara självförtroendet utan också självkänslan. Därför är det viktigt är att försöka göra sådant man är bra på!

Lika mycket kan självkänslan stärkas av alla positiva och berikande möten överallt i vår värld – bara man fångar varje tillfälle!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s