Ditt fel – mitt fel – eller vems är felet – attributionsteori – en spännande förklaringsmodell

Attributionsteori beskriver hur vi söker information för att förklara våra egna och andras beteenden utifrån orsaksmässiga samband. Vi vill helt enkelt finna orsaker och samband även då sådana saknas. Man brukar skilja mellan inre och yttre attribution. Den inre handlar om att vi förklarar ett visst beteende, värderingar eller något annat genom t ex personligheten medan den yttre innebär att vi förklarar ett visst beteende eller värderingar utifrån händelser som vi inte kan påverka. Låt mig ge ett par exempel.

Kristina har svårt att klara av sina arbetsuppgifter. Hon känner sig otillräcklig, trött och är rädd att hon riskerar att ”gå i väggen”. Man kan förklara situationen bland annat på följande sätt:

Kristina har för låg kompetens och kapacitet för att klara sina arbetsuppgifter. Därför blir hon stressad och i och med det blir hon ännu mera ineffektiv och stressad.

 Kristina mår dåligt på jobbet och det är inte konstigt. Chefen och ledarskapet fungerar inte alls och hela organisationen är bristfällig. Många mår dåligt och överväger att sluta.

 I förstnämnda fallet använder man sig av inre attribution – oförmågan att klara jobbet beror på Kristina medan man i det andra fallet förklarar bristen med yttre attribut – ett dåligt ledarskap och en bristfällig organisation. Spännande och i min nästa bok kommer det mera kring detta.

 

 tollgert[1]

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s