Även att inte välja är ett val!

 

Genom livets resa ställs vi ständigt inför olika val. Vissa så enkla som: ska jag ta en kaka till, gå på bio i kväll, köpa en flaska rött eller vitt vin på fredag? Forskning visar att också sådana enkla och okomplicerade val kan vara svåra för en del. Man kan knappast fatta ens de enklaste beslut, men också att inte välja är ett val. ”Jag kan inte bestämma mig” – då har du gjort ett val och risken är stor att någon annan fattar beslut åt dig. Den är här som mer eller mindre seriösa coacher finner sin arena. Osäkra människors oförmåga att fatta de enklaste beslut skapar behov av allt ifrån klädcoacher till rådgivare som rör betydligt mer seriösa val. Osäkra människor med bristfällig självkänsla är alltid lättare att ”lura” och föra bakom ljuset. Rådgivare behöver inte alls vara fel, men var noga när du väljer och låt inte andra fatta dina beslut. Våga lita på dig själv. Den som känner dig bäst är du! Ingen annan.

 

IMG_9850

 

6 reaktioner till “Även att inte välja är ett val!

 1. Ingrid- coacher är inga rådgivare, överhuvudtaget. Läs gärna på om coacher enligt ICF. En coach är inte en mentor, inte en terapeut, inte en handledare. Tyvärr är titeln inte skyddad och missuppfattningarna är många, liksom de oseriösa.

  Bästa hälsningar
  Johanna

  Gilla

  1. Ja Johanna – ledare för lösningsfokuserade samtal men i dessa kommer ofta råd. För ett par år sedan gick jag igenom en del av de coachutbildningar som finns – många är korta – 1 år – ofta på deltid – massutbildning av coacher till arbetslösa för några är sedan är bara något av det som ifrågasatts när det gäller coacher – hård kritik mot coachning av lärare – se bl a A- C Hornborg ( professor Lund) – coaching och lekmannaterapi – en modern väckelse – eller den danske psykologiprofessorn Brinkmanns senaste bok!

   Gilla

  1. Det finns klart både för och mot – precis som inom forskning och mycket annat – själv ärt jag extremt ifrågasättande och kritisk till explosionen av coacher. vet ju också att många fick ersättning från Arbetsförmedlingen för att coacha arbetslösa – ett projekt som kostade massor av pengar och som fått väldigt hård kritik liksom coachning av lärare – men som sagt – det står ju var och en fritt av välja om man vill anlita en coach!

   http://www.svd.se/coachning-av-larare-far-hard-kritik

   Gilla

   1. Ja visst finns det många exempel på när ex det offentliga som jag känner bäst till, använt sig av coacher, mer eller mindre seriösa (vem som helst kan kalla sig coach) liksom man plockar in konsulter för miljarder utan rätt kompetens, förutsättningar eller oklara uppdrag. Det som är tråkigt är när man i debatten blandar ihop begreppen och drar alla över en kam. Liksom det finns fullt med skumma oseriösa psykologer finns det också coacher som inte håller sig till kärnkompetensen eller som gått en av utbildningarna som inte är utformad enligt dem. De utbildningarna är många. En coach jobbar med frågor så att klienten själv ska komma till egen klarhet och insikt. Det viktigaste, så som jag ser det, är uppdraget att hjälpa klienten att återta makten över sitt liv utifrån sin egen inre sanning. Vilket vi är ofantligt många som borde göra:-) tänk vilket samhälle vi skulle ha då! 🙂 Efter många år på Försäkringskassan skulle jag vilja se en granskning av läkarkåren och hur de förhåller dig till sitt uppdrag, men det vågar ingen dra igång 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s