Medkänsla – bland det finaste man kan ha!

Lyhördhet och att vara varsam med andra människor är nog en av de finaste egenskaper man kan ha. I alla sammanhang är det klokt att försöka sätta sig in i – tänk om det varit jag!

Hur skulle jag vilja bli bemött? Om jag var sjuk? Om jag hade mist mitt jobb eller blivit lämnad av min partner? Om jag varit tvungen att fly från mitt hemland på grund av krig? Om någon av mina nära gått bort? Borde vara så enkelt att sätta sig in hur man själv skulle känt sig och hur man skulle vilja bli bemött i en kris!

Lika positivt som empati är lika negativt finner jag egoism och självupptagenhet. ”Jag och jag” – och ”vi och vi” – men de andra då? Intressant är att i en omfattande forskningsstudie om rekrytering så menade majoriteten av de intervjuade toppcheferna att det är negativt att framhålla sig själv alltför mycket liksom att prata skit om andra! Nu visar forskning dessutom att man själv mår väl av att bry sig om andra. Som med så mycket annat är medkänsla delvis kopplat till vår personlighet – en del människor känner empati medan andra mest känner för sig själva!

IMG_4898

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s