Personlighet och lycka

Det är enkelt att skylla bristen på lycka och välbefinnande på omgivningen. Barndomen och föräldrarna är självklara syndabockar för många. Det var deras fel att det inte blev bättre. Extremt negativa förhållanden påverkar naturligtvis, men nyare forskning ger stöd för att en stor del av vår personlighet ärvs liksom förmågan till lycka. Att vara extrovert (utåtriktad) och emotionellt stabil tycks vara det som bäst förutsäger välbefinnande och lycka. Åtskilliga forskningsstudier visar på ett tydligt samband mellan en extrovert personlighet och lycka. Utåtriktade har fler nära sociala relationer och de tycks också vara mer lyhörda inför andra människor, vilket skapar en positiv spiral.

Detta betyder naturligtvis inte att de introverta är olyckliga, men mer eftertänksamma och inte lika snabba på att vara en del av skilda sociala sammanhang. Framförallt kan forskningen till en del förklara varför vi upplever vardagen, ja till och med livet på olika sätt. Förhoppningsvis kan denna kunskap också bidra till att vi förstår varandra bättre och förklara varför vi uppfattar våra medmänniskor så olika.P1010794

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s