Vad är det som skapar inspiration?

Vad är det som inspirerar människor? Lusten – var kommer den ifrån? Vad är det som gör att man kan sitta vid sin dator halva natten, stiga upp tidigt på morgonen för att köra barn till tennisen eller liknande? Förvånas alltid lika mycket av att se massor av människor på golfbanan i Båstad – tidig – morgon – när jag är på väg till jobbuppdrag i Göteborg – de drömmer inte att bli proffs – de gör det av intresse och för att det är kul!

Vad är det då som skapar lust och motivation? Har forskat en hel del på detta – den inre motivationen hänger samman med bl a intresse, lust, bekräftelse och annat – och den handlar inte om pengar. Den yttre däremot – är beroende av lön. I vissa lyckliga fall sammanfaller den inre motivationen med ens ekonomiska försörjning.

Oavsett vilka möjligheter man har till försörjning – försök att så långt som möjligt lägga din tid på det som ger dig lust och nöje av det slag att du inte alltid längtar till fredag eller till semester!

Med en sällan skådad glöd och entusiasm visade denne man oss sällsynta växter i Botaniska Trädgården under jobbresan till Sydafrika.

 

IMG_4387

2 reaktioner till “Vad är det som skapar inspiration?

  1. Visst är pengar viktigt – men det finns andra värden som kan skapa den där lusten – rapporten finns tyvärr inte på nätet, men kan säkert beställas genom EFI (Ekonomiska Forskningsinstitutet på Handelshögskolan i Stockholm) – men du kan hitta massor av intressant information om du googlar på intrinsic and extrinsic motivation! Både exempel och teoribildingen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s