Värme och generositet

Arbetsresan till Sydafrika har öppnat och utvecklat mig på djupet. Att se hur man hanterar sjukvård på ett mycket bra sätt, med ytterst begränsade resurser är fascinerande. Trots ett enormt patienttryck finns alltid tid, värme och omtanke. En kram, ett tröstande ord och framförallt tillgängligheten! Imponerande!

Detta gäller inte bara inom hälso- och sjukvård utan vart man än kommer möts man av en sådan omtanke och värme att man blir rörd. Det finns alltid tid för en medmänniska. Jäktar gör man inte och ändå hinner personalen så mycket!

Värme och generositet kan ge mycket, inte bara där, utan också härhemma i vardagen. Klokt att ta efter!

Här är vi bjudna på picknick i den Botaniska Trädgården – massor av afrikaner var med – både från sjukhuset och kommunen  – alla med något intressant att berätta!

 

P1000101

 

 

 

8 reaktioner till “Värme och generositet

 1. Hej jag läser med glädje dina upplevelser i Sydafrika. samtidigt undrar jag över varför det är så långt mellan själarna i vårt land. Vi har det materiellt sått bra, men känslomässigt fattigt. Tycker mig höra från alla som reser utomlands, vilket land det än är, så pratar man om denna öppenhet och generositet. Jag vet inte vad det beror på att det inte finns så mycket av det här. Kanske har vi haft det för bra, aldrig egentligen behövt varandra
  Ha det så gott
  Kram Gunilla

  Gilla

 2. Kul du gillar mina blogginlägg! Håller med dig Gunilla – och jag har också ibland snuddat vid tanken om vi har haft det för bra – blivit lite bortskämda? Värme, generositet och att bry sig är ju så viktigt – utan varma relationer och närhet så ”vissnar” vi rätt snabbt!

  Gilla

  1. Så sant Kicki – tror att det skulle kunna ge många mycket – förutsatt att man reser med öppna ögon – jag tycker överlag att resandet ger och berör mig mycket – lär alltid något nytt – inte minst i många länder långt borta!

   Gilla

  2. Det här är väl vanligt tycker jag, att människor som varit i olika länder berättar. Dom berättar att människor är så snälla och generösa, bjuder på sig själva och sina hem, jag har upplevt det själv också. Svenskar är rädda för alla som avviker och håller gärna på sitt, släpper inte in nya människor i sin lilla krets och bjuder dåligt på sig själva. Mitt liv har inte varit lätt och därför är mitt hjärta öppet för mina medmänniskor och bryr mig om andra. Jag tror att man måste ha känt på livet på olika sätt för att ta vara på det, njuta och bjuda på sig själv. Hur ofta hör man inte människor som råkar ut för något hemskt säga, varför tog jag inte vara på livet bättre och man börjar leva på ett helt annat sätt. Ja det är tråkigt att det ska behöva hända saker innan människor få rupp ögonen och förstår andra vården än pengar och prylar och annat ytligt Kram

   Gilla

   1. Ligger mycket i det du skriver Gunilla- fast jag tror nog inte att man måste vara med om svårigheter för att ta tillvara på livet med ett positivt och öppet synsätt- tror mera på OXTR genen och uppfostran! En del människor är bittra och förglömda redan som barn!

    Gäller att alltid vara ödmjuk! Spännande är det öppna förhållningssättet som man möter på många ställen i världen! Kul att du kommenterar!

    Gilla

 3. Kanske är det så att människor som upplevt många orättvisor som förstår att uppskatta vad mänsklig värme och generositet betyder, som tex. apart
  heitpolitiken i Sydafrika lärt dem eller folket i Palestina som nu dagligen får känna av denna orättvisa

  Gilla

  1. Ligger säkert en hel del i detta Sassa- men som jag skriver till Gunilla -tror nog rätt mycket på personligheten och generna! En del är positiva och öppna – och det ser man ofta redan i barndomen! Tror jag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s