Njut av livet – det går inte i repris

Att tiden går fort är det nog många som håller med om! Tar vi tillvara på livet på bästa sätt eller läggs tiden på ovidkommande saker, missnöje och gnäll? Ofta får man bilden av att vår tid just nu skulle upplevas som särskilt stressande och jobbig. Är det något nytt?

Nej, så här har man resonerat sedan 2000 år tillbaka och låt mig citera Seneca, filosof som levde i Rom just vid den tiden.

Så här skrev han i boken De Brevitate Vitae – Om livets korthet. Han skriver om nödvändigheten att ta kommandot över sitt eget liv – att ständigt skjuta upp mötet med sig själv leder till självbedrägeri. Så här modern låter han:

”Man lever som om man aldrig skulle dö, aldrig tänker man på sin förgänglighet. Man låter tiden förfaras – alldeles som om man hade obegränsad tillgång därpå – under dock just den dag som är mycket väl kan vara din sista levnadsdag. Nej vi har icke för lite tid oss tillmätt, men vi förslösar för mycket av den”. 

Ja, nog kan man säga att människans livsbetingelser är sig ganska lika. Det är lätt att glömma det, men det gäller att försöka leva här och nu inte slösa bort tiden på oväsentligheter utan ta tillvara på livet fullt ut varje minut!

Som ni redan förstått så tycker jag att djur berikar och ger mycket – försöker att ta tillvara på varje tillfälle att njuta av närheten av det ursprungliga!

De österrikiska alpkorna är mycket lugna och avstressade!

 

2 reaktioner till “Njut av livet – det går inte i repris

  1. Ja,exakt…

    ” Livet är för kort för att slarvas bort. Livet är exempelvis för kort för att bara äta gott på fredagar, bara älska på lördagar, att inte säga tack och visa uppskattning, att inte säga förlåt när man gjort fel. Det är inte mycket vi vet, men att livet är kort vet vi. Ändå lever vi som att den sanningen var lögn. Vi slösar med ögonblicken, vi skjuter upp kärlek, upplevelser och njutning… Vi kalkylerar med en evighet som inte finns. Ta vara på varje dag, de människor du har omkring dig och låt var dag bli en ny upplevelse.

    Livet är kort, för kort att slarvas bort….”

    /Kram från mig som kom in från ”Klogegårds” blogg…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s