Ferrara – historiens vingslag hörs överallt

Senast vi var i Bologna tog vi tåget till Ferarra – en förtjusande renässansstad. En halvtimme bort från Bolognas centralstation hittar vi Ferrara med ca 130 000 invånare. Under den korta resan hinner vi se lite av det säregna landskapet ( mitt i Po- deltat) som är skyddat av UNESCO. Staden omnämns redan på 800-talet men dess blomstringstid inleds på 1200-talet då utbildning- konst – kultur – alla humanistiska renässansvärden- kom att dominera Ferrara.

Den förnäma familjen Este var central för Ferrara under medeltiden. Fortfarande är det en intellektuell stad där universitetet- grundat 1392- räknas som ett av Italiens främsta. Historiens vingslag blandas på ett förtjusande sätt med en massa unga studenter- författare – konstnärer och andra. Piazza delle Erba – ett fantastiskt vackert torg kantat med arkitektoniska mästerverk som Stadshuset och Katedralen.

Flanerar längs huvudgatan där vi hittar en mängd trevliga små butiker. Panificio Dellepiane- ett bageri lockar särskilt. Varför? Jo de säljer just dessa bröd som är specifika för Ferrara.

Lunch måste vi klart äta på Brindisi – som lär vara en av världens äldsta restauranger! Dessutom ska Copernicus- Ferraras mest kända person ha ätit här!

Hur som helst – maten var bra och vinkällaren magisk!

Mot slottet – en annan plats värd att besöka i vackra Ferrara- kan varmt rekommendera en tur till denna stad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s