Magisk vingård i hjärtat av Jura

Jag älskar att besöka vingårdar, känna atmosfären, dofta och prova viner och har haft förmånen att besöka otaliga vingårdar, inte bara i Europa utan även i Australien, Nya Zeeland och i Latinamerika.

Har nu kommit till vackra Jura till den lilla byn/ Menétru-le-Vignoble som är omgiven av böljande vinfält. I kväll är vi bjudna på middag och vinprovning till  en underbar vingård-Domaine des Carlines. Det ska bli så spännande och roligt. Första gången någonsin som vi är bjudna på middag på en fransk vingård.

Patrick och Sophie visar oss runt på sina ägor.

Hur kan nu detta komma sig? Jo, vingården ägs av Sophie och Patrick Ligeron och Sophie är en god vän från Sverige. Vi har gemensam sommarförankring på Bjärehalvön och nu ses vi alltså i Jura, på deras vingård. Vem hade trott det för 20 år sedan?

Stället är magiskt, alldeles intill byns vackra gamla slott. Vår kväll inleds med en rundtur på deras ägor med betagande utsikt över vinfälten. Vi får lära oss skillnaden mellan olika jordar, höjder, ljus och skuggor- ja mycket vi inte hade en aning om.

Väl tillbaka får vi en timme i deras cave med Patrick som passionerad ciceron.

In i en stor hall på bottenvåningen, uppför trappan och så är vi inne i deras mysiga hus där bordet är dukat med färskostar, egen honung, lokala charkuterier mm. Så dags att prova Domaine des Carlines magiska viner. Börjar med fyra olika vita viner – ett blandvin och tre Chardonnay – alla utsökta – och samtliga har fått mycket bra recensioner på olika vinsajter.

De röda – Trousseaut- Poulsard och Pinot Noir är också fantastiskt goda. De vita ackompanjerar en utsökt gryta på Bresse kycklingar- murklor mm som puttrat i Savignanvin- klassisk rätt från Jura – rödvinerna till lokala ostar – chokladtårta och så vidare.

En magisk kväll med bästa sällskap – härlig stämning – mat och vin. Nästa morgon hämtar vi några lådor med ljuvliga Domaine des Carlines viner som får följa med hem.

Sophie och jag mitt i vinfälten.

4 reaktioner till “Magisk vingård i hjärtat av Jura

  1. Låter som ett ställe att besöka! Vi ska till Jura i juli och jag undrar om du har några kontaktuppgifter till dem?

    Gilla

  2. Ja Jura är underbart-ännu ganska oförstört av turism. Flera blogginlägg om Jura finns på min blogg på Vagabond- inre och yttre resor. Vingården vi besöker ägs av goda vänner- de tar dessvärre inte emot besök- i alla fall inte ännu så länge. I Arbois och i Poligny kan du däremot få många tips på bra vingårdar som tar emot besök!

    Lycka till

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s