En ostbutik utöver det vanliga

Fromagerie Janin är klassificerad som en av Frankrikes absolut bästa ostbutiker och Marc Janin har fått utmärkelse som den bästa ägaren i Jura/ Frankrike – utifrån ett mycket komplicerat system där många kriterier ska vara uppfyllda. Affären grundades 1885 och har gått i arv från far till son sedan dess.

Sophie berättar om denna pärla till ostbutik och vi måste bara dit. Ett par mil till Champagnole längs slingriga och makalöst vackra vägar. Vi har tur – solen skiner från en klarblå himmel i dag också. Kör in på huvudgatan som kantas av förtjusande hus i glada färger- hittar en parkeringsplats och affären och vi är inte de enda som ska köpa ost på söndagförmiddagen. Kön ringlar långt ut på trottoaren och – förutom vi själva – så enbart lokalbefolkning med baguetter under armen – pratande om kommande vinfester och mycket annat.

Redan skyltfönstret aviserar att detta är ett smultronställe utöver det vanliga.Halloween dekorationer hänger i taket.

Vi ställer oss i kön- tempot är lugnt – alla tar god tid på sig. Så kommer vi in i en ljuvlig butik och jag önskar jag kunde ta med alla läckerheter – men vi har bestämt oss för att fokusera på Juras berömdheter. Den rare mannen vägleder oss i ostarnas värld – en 48 månaders lagrad Comté – Morbier – en ask Mont d’Or – Bleu Gex och Tomme de Jura. Det vattnas redan i munnen men dessa slås in och sedan vacuum förpackas allt på ett mycket sinnrikt sätt!

Glada över våra inköp hinner vi med en espresso på Bar de la Cite med massor av människor som alla dricker ett glas vin eller en Dubonnet – en aperitif före lunchenn- livligt språkande med varandra. Här njuter man av livet och social samvaro. Vi lämnar Champagnole för att köra vidare till vinfesten som vi bjudits in till – tack vare våra värdar.

Trevliga hus och affärer kantar Avenue de la République i Champagnole.

Vilken tur – magiska ostar från Fromageri Janin serverades hos Sophie och Patrick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s