Självbild och andras bild

Uppfattar omgivningen dig på samma sätt som du själv? Eller är det något du tror utan att riktigt veta? Jag har själv jobbat med chefsutvärderingar inom otaliga verksamheter. Chefen skattar sig själv i ett antal egenskaper och beteenden/ medarbetarna skattar också sin chef i samma egenskaper/ beteenden – sedan räknar jag fram ett medelvärde och så har vi chefens självbild som jämförs med medarbetarnas. Ibland är överensstämmelsen mycket god – andra gånger är den bild man har av sig själv vitt skild från den som andra har och det är naturligtvis olyckligt.

Forskning visar att när ens självbild är långt från den uppfattning andra har om en så uppstår psykisk ohälsa av olika slag – alltifrån spänningshuvudvärk till oro och ångest – eller kan det resultera i ett beteende som gör att ingen riktigt orkar med personen i fråga – medan denne i stället lägger ansvaret på omgivningen och tycker sig bli fel bemött och orättvist behandlad.

Vägen till en bättre självbild är att lära känna sig själv – ta gärna hjälp av nära och goda vänner för en ärlig feedback. Vill du veta mera finns praktiska tips i Så vinner du slaget om de bästa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s