Ju mer information desto bättre beslut – eller?

Det är lätt att tro att ju mera information vi skaffar om något desto bättre skulle besluten bli. Nu visar forskning att det snarare är tvärtom. Upp till en viss nivå förbättras beslutskvaliteten, men sedan dalar den igen. Snabba och känslomässiga beslut har lika bra (eller dålig) kvalitet som de mera analytiska.

När vi möter någon annan för första gången, kommer in i en lägenhet som vi funderar på att köpa eller läser de första raderna i en bok så händer något inne i vår hjärna. Inom ett par sekunder har vi dragit en massa slutsatser, känner om vi gillar någon eller inte, om vi fortfarande är spekulanter på lägenheten och så vidare. Både Kahneman och Gladweell (välkända forskare inom detta område) menar att de beslut som fattas inom bara några sekunder är väl så bra som då vi sitter och ältar och välter olika alternativ innan vi kommer till beslut. I många situationer är intuitionen till och med bättre.

IMG_5241

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s