Självinsikt och självförtroende

Läser en spännande forskningsrapport om attributionsteori och synen på oss själva. För att försöka skapa en så objektiv bild så jämför vi oss med andra. Antingen jämför vi oss med människor som står över oss själva, vilket betyder att man underskattar sig själv. Betydligt vanligare är motsatsen, att vi jämför oss med människor som står under oss i vissa attribut och det innebär att vi överskattar oss själva. I den västerländska kulturen finns en tendens till att många människor överskattar sina positiva kvaliteter och kontrollen över händelser. De självförstärkande processerna kan innebära att vi trycker ner andra, men de kan också betyda att man får en bättre bild av sig själv, vilket resulterar i förhöjt välmående och bättre självförtroende. Sistnämnda är positivt även om det naturligtvis måste finnas en viss realism i ens självuppfattning. Forskning visar nämligen att genom att tro på sig själv så klarar man av såväl arbetsuppgifter som stress bättre. Människan är en social varelse och om ens sociala jämförelse med andra inte upprätthålls på ett tillfredsställande sätt kan ångest och andra psykologiska problem uppstå.

Följ gärna – tollgerdt – på Instagram

Skolbesök i Rio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s