Det är inte hur man har det utan hur man tar det

 Hur sant är inte detta – det är inte hur man har det utan hur man tar det. Jag kan ge otal exempel på hur viktig inställningen till saker och ting är. Jag har haft förmånen att resa runt i världen och det är något av det mest lärorika och utvecklande man kan tänka sig. För några år sedan var vi i Vietnam och åkte omkring en del i detta intressanta land.

Mötte förtjusande rara människor som trots en eländig historia tog emot oss med öppna armar. Många på landsbygden var lite blyga, men verkade vara i en sådan harmoni och oerhört tillfreds. Trots mycket enkla materiella villkor. De visst inte hur väl de ville en. Vid ett tillfälle träffade vi några kvinnor som tillverkade den traditionella hatten. Jag fick en vacker hatt och de unga kvinnorna ville inte på några villkor ha pengar utan det skulle vara en gåva till mig. Eller den unge mannen som guidade oss. Vi vandrade från en flod på väg till en liten by när han plötsligt stannade med ett stort leende.  Pekade på en bro där ett tåg passerade. Jublande sa han – det är tåget mellan Hanoi och Saigon (Ho Chi Minh staden) – det går tåg! Vi kan åka hela vägen mellan norr och söder! Det gick inte att ta miste på hans glädje.

Så kontrasten. Morgonflyget från Ängelholm till Stockholm som jag åkt med så många gånger i samband med olika jobbuppdrag. Majoriteten av passagerarna är män. Merparten reser för jobbets räkning. Jag vågar påstå att de flesta har det rätt bra. Bra jobb och goda löner. Varför har då så många sina mungipor djupt neddragna? De orkar knappast lyfta blicken när flygvärdinnan serverar frukost, ler och undrar om det ska vara mer kaffe eller te. Många svarar inte alls, några med ett gruffande och enbart enstaka ler och säger tack. Man får sig verkligen en tankeställare och förundras över hur olika vi tar livet.

 

 

 

Här ”hjälper” jag till att dra ris för torkning. De log nog både en och två gånger åt mitt tafatta krattande!

 

 

 

 

 

 

Försöker göra en sorts rispapper – jag lovar att det svårt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s