Vem är lycklig och varför

 

Alla vill vi vara lyckliga, må bra och känna ett inre välbefinnande. Vad är det så som gör oss lyckliga? Pengar, skönhet eller? Det finns massor av forskning kring vad som skapar lycka och det är inte alltid det vi tror. Forskning visar att följande är viktigt.

 

 • Ett bra      självförtroende
 • Personligheten
 • Förmåga att      njuta av livet

 

Detta är det som liksom finns inom oss. Gener och personlighet betyder mycket, men det innebär inte alls att ”det är kört” om man saknar de ”rätta generna”. Alla kan själva påverka, inte bara lyckonivån, utan sina liv. Så mycket handlar om förhållningssättet till livet och det kan tränas upp – övning ger färdighet! Yttre saker som påverkar är bland annat:

 

 • Kärlek och      nära relationer
 • Arbete –      meningsfulla arbetsuppgifter, utmaningar på rätt nivå
 • Vänner –      nära sociala relationer
 • Aktiv      fritid – Socialt och fysiskt
 • Utmaningar      på rätt nivå
 • Bo i rätt      land – demokrati och fred

 

Det sistnämnda – demokrati och fred har vi i västvärlden faktiskt alla fullständigt gratis! Bara det är något att vara oändligt tacksam över.  Mycket av det andra kan vi själva skapa.

 

 

 

 

Den stora lyckan får symboliseras av ”Spider Man” (som han kallade sig). I våra ögon mycket enkelt leverene, men lyckligare än de flesta jag mött. Han tyckte att han hade det bästa liv man kan ha – rik på prylar var han definitivt inte – men på annat – sin inställning till livet! Vet ni att befolkningen på en av Söderhavsöarna anses vara världens lyckligaste folk!

 

Här visar hur snabbt man kan knäcka en kokosnöt – han tillhörde en av de skickligaste på Samoa – 5 sekunder – slå det om ni kan! Han är också en av de lyckligaste människor jag träffat!

 

 

 

 

 

 

 

Lyckan, avslappningen får också symboliseras av fulltständigt total ned taggning på Tonga och Samoa. Förstår det låter lyxigt och det är det. Att få komma till Söderhavet och möta människorna som lever där är en gåva jag är mycket tacksam över att ha fått uppleva. De har lärt mig så mycket och gett mig en helt ny syn på livet. Att resa med öppna ögon är bland det mest utvecklande och lärorika man kan göra.

 

 

 

 

 

2 reaktioner till “Vem är lycklig och varför

 1. Ja – vem är lycklig? För mig handlar det om att vara i min relation – aktivt älska min familj – sedan bejaka och våga göra saker som jag har lust till. Båda kan vara svåra i perioder.

  Gilla

 2. Ja Johanna – nära relationer är kanske det mest centrala för lyckan – tror jag – och att sedan våga bejaka sitt liv fullt ut! Komplext kan det klart vara!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s