Möten som berör

Att möta människor är bland det mest spännande man kan göra. Jag har mer och mer förstått varför jag redan som 19 åring började på psykologprogrammet (så glad jag kom in). Sedan fortsatte jag med forskning på Handelshögskolan i Stockholm, men i alla sammanhang är det mötet som berör. Att träffa olika sorters människor överallt i världen lär mig så mycket. Det kan var en toppchef, men lika gärna taxiföraren som jag åkte med i Stockholm.

Under kriget hade han flytt från ett av länderna på Balkan. Hans berättelse om hur de varit gömda i en belägrad stad, smugit genom tunnlar och om den mödosamma flykten ut ur landet berörde mig starkt. Känner mig oändligt tacksam över att ha sluppit vara med om detta. Vi fick ett sådant fint och levande samtal.

Så kom han på att han missat avfarten, ursäktade sig och hoppades att det skulle gå bra ändå. Stannade taxametern. Verkade lite bekymrad. Jag sa, har du kunnat sitta instängd i mer än ett år i en belägrad stad har det ingen större betydelse om jag blir lite sen. Vad betyder då en kvart, en halvtinne, en timme eller mera?

Jag skulle kunna återge hundratals liknande samtal! De ger mig så mycket! Glöm inte att ta tillvara på de enklaste vardagsmöten – de berikar mer än vad man kanske kan tro. Ett öppet sinne och du träffar massor av intressanta människor.

Alla berikande möten får symboliseras av ett par som berört mig särskilt. Rio de Janeiros favelor är inte alls bara elände – bilden när jag besökte en skola där talar väl sitt tydliga språk! Blir alltid glad när jag tittar på det fotot – ger framtidshopp!

Sjukhuset i Choroni i Venezuela hade mycket begränsade materiella resurser, men vilken värme och omtänksamhet som alla utstrålade (jag var inte där som patient utan med ett jobbuppdrag). Det är också ett möte som etsat sig fast på näthinnan.

 

 

 

 

 

 

 

6 reaktioner till “Möten som berör

 1. Så underbart du skriver om det allra viktigaste , ja näst intill heligt för oss individer. Möte, möte som berör. Vad vore vi om vi inte möttes o fick olika infallsvinklar på livet. Alla dessa möte där vi får oss att tänka till, att må bra, att få insikter att vidga vår värld.
  När jag tittar tillbaka på mitt liv inser jag så oerhörd viktiga alla dessa möte som har berört mig hur de har påverkat migför riktning i mitt liv.

  Tack för att du skrev om det vackraste vi får uppleva o det är just möte med andra men också med oss själva genom andra.

  Gilla

 2. Vilka fina bilder av människors inre styrka och livsglädje, dina möten utstrålar en förunderlig värme! Den kan inte ”framkallas” utan endast upplevas i det möte som varje ”Nu” erbjuder. Det gäller, som du, att vara sensibel i detta nuets möte. Ibland tror jag, att vi (läs: jag) är alldeles för mycket inställda på vad ett möte ska ge, istället för att öppna sig för att ta emot, ofta det alldeles oväntade i ett av vardagens möten, som ditt samtal med taxichaffören. ”Allt liv är möte” (Martin Buber). Tack, Ingrid!

  Gilla

 3. Tack Kerstin – vilka kloka ord. Det ligger så mycket i det – att ha öppna ögon i alla situationer – då upptäcker man världen och livet på ett alldeles särskilt sätt som ger en så mycket!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s