Ascoli Piceno – medeltidskänsla – oliver och Caffé Meletti

Framför den pampiga katedralen

Vi hade fått tips om att vi måste besöka den medeltida staden Ascoli Piceno berömd för sitt vackra historiska centra – genuin charm och oliver. Det lät spännande. GPSn visade vägen och när en skylt förkunnar att vi är där så säger jag – vi har kommit fel! Vi möter nämligen moderna höghus fjärran från medeltida charm – men jodå – vi är på rätt väg och plötsligt befinner sig vi och vår ganska stora bil i den smalaste gränd man kan tänka. En skylt säger återvändsgränd – vi kommer aldrig härifrån tänkte jag- men några trevliga och hjälpsamma unga pojkar kommer till vår undsättning och lotsar ut oss – det är Italien! Till sist hittar vi också en parkeringsplats.

De berömda oliverna

Oliver visade sig vara paradrätten nummer ett. Vi slår oss ner på ett trevligt ställe – fullsatt så när som på ett bord och den vänliga personalen lotsar oss rätt i en uppsjö av olivrätter – stora gröna oliver fyllda med diverse fyllningar- varma – helt enkelt utsökta!

Bordsgrannarna säger att vi också måste prova ställets Caprese

Nu är vi redo för katedralen- medeltida gator och underbart vackra torg. Stämningen är glad och förväntansfull- snart ska vi få veta varför.

Maken på väg mot nya upptäckter
Kultur överallt – här teatern
Piazza Aringo

Vi måste ju köpa oliver och olivolja med hem och till sist hittar vi ljuvlig butik med olika oljor och olivprodukter.

Vi hittade till och med olivträd!

Så måste vi bara dricka kaffe på det äldsta kaféet i Ascoli- Caffé Meletti. Stället är förtjusande där det ligger vid vackra Piazza del Poppolo.

Caffé Meletti
Gott kaffe och härlig stämning
Gammeldags och vacker interiör

Torget börjar fyllas av folk och den där förväntan som jag nämnde är märkbar. Vi är nog de enda som inte vet vad som väntar men vi har börjat prata med sällskapet vid grannbordet och de berättar att snart är det dags för Quintanafestivalen – och en parad där cirka 1500 personer – iklädda medeltida kläder – går fram över Piazza del Poppolo – och som av en slump får vi ta del av denna mäktiga parad.

En bild säger mer än tusen ord!

Pampigt!

Vi känner oss nästan förflyttade till medeltid och renässans- inte alls fel där vi sitter på ännu ett litet kafé.

Det börjar bli dags att köra tillbaka till Montsampolo och vårt fina B&B och vi är båda överens om att vi måste tillbaka till Ascoli Piceno – vi föll handlöst för stadens charm!

Solnedgång över det vackra landskapet i Marche

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s