Bologna- ett matmecka utan dess like

Står i Saluhallen i Bologna- ett paradis för alla matälskare. Själv väntar jag på min tur hos Barbieri – som har den bästa parmesanosten – 36 månaders lagring. Jag har redan hälsats varmt välkommen men ännu är det ett par kunder före. I Italien tar man god tid på sig när man handlar mat. Kommer i samspråk med en yngre man – jag säger att jag läst att Bologna är en av världens tio främsta matstäder – tio svarar han – det är världens bästa! Världens främsta eller ej – så är det en fantastisk resa för kulinariska upplevelser!

Area Quadrilatero

När jag handlat mina ostar går jag tillbaka till hotellet och lägger de ljuvliga styckena parmesanost i kylen innan jag fortsätter min matvandring till Area Quadrilatero som lockar med utsökta frukter- bär – grönsaker men också butiker för kött- skinkor- pasta – ost – ja allt och här och var mysiga kaféer, barer och lunchställen.

En njutning både för ögat och gommen

I kvarter ligger Gilberto där jag köper balsamvinäger vidare till Atti med bästa tortellinin och så till Tamburini för mortadella och bresaola.

Bolognas bästa glass

Nu är jag sugen på glass och går in på Via Monte Grappa – där finns Gelateria Gianni med världens godaste glass.

Dal Biassanot

Jag har mina favoritställen där jag alltid äter –Dal Biassanot på Via Piella är en av dem. Den ligger i en romantisk gränd – pastan tillverkas manuellt så klart!

Finestrella på Via Piella

Vägg i vägg ligger Trattoria Sergehi och att komma dit känns som att komma hem – välkomnas varmt. Inleder med antipasto- mortadella så len att den smälter i munnen- fortsätter med tagliatelle al ragu – på väggen hänger receptet som berättar hur en äkta pasta bolognese ska tillagas – fastställt av matakademin i Bologna.

Lunch på en av favoriterna
Pizza på Scalinatella

Scalinatella – bästa pizzan i en romantisk gränd nära Piazza Maggiore.

Vitello Tonnato

Trattoria Gianni på Via Clavature är ett måste och Barbara, den trevliga ägaren, har till och med hjälpt mig att fixa besök hos frisör i Bologna! Husets Vitello Tonnato är svårslagen- sedan blir det någon primi piatti – dessert – lokalt vin och kvällen känns perfekt!

Välbehövligt paus från ätandet

Dags att gå till hotellet- packa i hop – säga – hej då – för denna gång – arrividerci al presto!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s