Bologna – ett matmecka utan dess like – lite om mina favoriter!

En av mina absoluta och återkommande favoriter är Bologna i Emilia-Romagna. Kom dit första gången 2002 med jobb och sedan dess har jag varit tillbaka säkert 30 gånger både med jobb och privat. Jag har upplevt så mycket som berikat mig och mitt liv i staden som i folkmun fått namnet la Dotta – la Grassa – la Rossa.

Nu tänkte jag uppehålla mig lite vid La Grassa – maten! Fantastiska råvaror finns överallt – som på matgatorna- Quadrilatero – och i Saluhallen men också i de flesta små butiker.

Önskar varje gång att kunna ta med allt detta hem!

Minns när jag en gång skulle köpa med hem några kilo av 36 månaders lagrad Parmggeio Reggiano i Saluhallen hos de bästa – Barbieris. Där köper jag alltid de ostar jag tar med hem. I kön kom jag att prata med en man från Bologna – nämnde att jag läst att Bologna är en av världens tio bästa matstäder! Tio svarade han – den är världens bästa! Ligger mycket i detta även om det finns utsökt matutbud i många andra städer och länder!

Hos Barbieri i Saluhallen på Via Ugo Bassi.

Bologna har massor av suveränt bra restauranger. Jag testar alltid någon ny men återkommande favoriter är följande!

Dal Biassanot ligger vid den nästan gömda kanalen på Via Piele – romantisk – utsökt mat och när man kikar i den lilla luckan mot kanalen blir man som nyförälskad!

Nästan vägg i vägg finns en av mina absoluta favoriter – Trattoria Sergehi – hit går jag alltid minst en gång när jag är i Bologna och jag har varit här olika sällskap kanske 40 gånger. Jag älskar detta lilla ställe som drivs av familjen och här hittar jag Bolognas bästa tagliatelle del ragu!

En pizza på Scalinatella vill jag inte missa. Trevlige Giovanni basar fortfarande över restaurangen även om hans dotter fått allt större utrymme – pizzan är fortfarande lika magisk!

Så till Trattoria Gianni- på Via Claviature där Barbara styr restaurangen på bästa sätt. Inte bara restaurangen- hon har även fixat frisör till mig! Magisk mat!

Deras Vitello Tonnato är den bästa jag ätit.

Sist men inte minst underbara Trattoria del Ghittone på Via Andrea Costa som ägs av förtjusande rara Christina och hennes man. Christina har jag känt i många och här bjuds på ett underbart Bologna kök med alla dess specialiteter.

Grillad kronärtskocka!

När jag nu skriver detta blogginlägg så vattnas det i munnen och jag längtar tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s