Aperitivo i Bologna

Bologna är en av mina absoluta favoriter- ja jag är en Italien älskare och tack vare mitt jobb har jag varit ett par gånger om året i just Bologna. Gränderna, arkaderna, historien, universitetet, maten, vinet MEN framförallt invånarna som skapar denna härliga atmosfär.

Jag känner mig helt enkelt hemma här. Något som jag gillar med Bologna är alla barer- mindre restauranger och kaféer som serverar aperitivo.

Jag har en del favoriter som jag ska dela med dig – om du vill! Rivoli Café där Stefano basar med säker hand – alltid lika härlig stämning- förstklassigt bemötande – mycket folk och supergod aperitivo!

Deras Aperol Spritz är perfekt som inledning till en trevlig kväll. När jag sitter här så träffar jag alltid någon jag känner och aldrig ett besök i Bologna utan aperitivo på Café Rivoli.

Så bor jag också på Bolognas trevligaste hotel – Hotel Metropolitan- som ligger på andra sidan baren – gränden där vi sitter är bilfri så här sitter man bra.

Att sitta ovan takåsarna på Hotel Metropolitan och njuta av deras aperitivo är helt enkelt magiskt. Lokalt Sangiovese vin blir valet i kväll. Bättre än så här kan man inte ha det och Claudio och Anna som äger hotellet har kommit att bli goda vänner till oss så här känner vi oss hemma.

Alltid svårt att slita sig därifrån men middag är bokad på en av mina favoriter så det är dags att lämna.

På Via Zamboni i studentkvarteren finns massor av billiga barer med bra aperitivo – och jag har träffat många unga studenter som tar aperitivo som sin middag. Vad är aperitivo, frågade nyligen en svensk vän. Helt enkelt att man beställer ett glas vin, en öl eller en drink och så har stället dukat upp sina speciella aperitivo – parmesanost, mortadella, crostini eller vad det nu kan vara.

Även på barerna som ligger på Piazza Maggiore serveras aperitivo – inte de bästa – heller inte bästa vinet – men att sitta där en kväll eller en eftermiddag är magiskt trots alla turister! Jag kommer tillbaka med fler favoriter i Bologna- men också på andra ställen i La Bella Italia.

2 reaktioner till “Aperitivo i Bologna

  1. Jag har besökt Bologna en gång. Besöket gav defenitivt mersmak. Jag ser fram mot att ta del av dina berättelser om Bologna och kanske också närmiljön.

    Gilla

  2. Tack – Monika Savander – roligt att du gillar blogginlägget -och det kommer mycket mera om Bologna-och många andra platser. Följ gärna bloggen- här här delar jag med mig mina smultronställen-nära och långt borta!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s