Olika personligheter och relationer

Det är oerhört komplext att försöka kartlägga och beskriva en människas personlighet. Alltför många enkla och lättköpta tester ”luras” på människor, både i arbetslivet och privat. Vi drar förhastade slutsatser om andra utifrån enkla privata teorier och lösningar. Som doktor i psykologi kan jag ibland förfasas av att höra denna kvasipsykologi med enkla generaliseringar och hur lättvindigt man använder lekmannatest som någon sorts sanningar. Det är ungefär som om jag själv skulle läsa några böcker i anatomi och kirurgi och sedan ta fram skalpellen och operera!

Centralt i många personlighetsteorier är dimensionen extrovert kontra introvert personlighet. Det var den schweiziske psykologen Carl Jung som populariserade begreppet och genom årtiondena har det återkommit i olika varianter. Den extroverta personen är utåtriktad, entusiastisk, pratsam, sällskaplig och påstridig. Han eller hon uppskattar umgänge med andra och de blir lätt uttråkade när de är för sig själva. Den introverte å andra sidan trivs i sitt eget sällskap, är reflekterande och eftertänksam, behöver inte så mycket yttre stimuli utan aktiverar hjärnan genom inre aktivitet och tänkande. Verkligheten bjuder sällan på människor som i alla avseenden befinner sig i någon av ytterligheterna utan man kan vara introvert i vissa avseenden och extrovert i andra. Spännande och komplext och i den kommande boken ”Relationer – himmel eller helvete” får du veta mycket mera om hur personligheten faktiskt påverkar en relation.

cropped-p1000229-kopia

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s