Första intrycket – snabbare än blixten

Att det går snabbt att bilda sig en uppfattning om andra känner nog de flesta av oss till. Fyra sekunder – sedan är det klappat och klart. Nu visar alldeles färsk forskning att det till och med går snabbare än så. Trots oändliga variationer lyckades forskarna skapa en modell som tog hänsyn till 65 viktiga punkter i ett ansikte och på mindre än en sekund har vi avgjort ca 58 % av en den andres karaktärsdrag.

Hur är det möjligt att vi på denna korta tid kan få en så pass klar och bestämt uppfattning om andra? Vad är det vi ser och vad är avgörande? Det finns många drag i vårt ansikte, men viktigast är munnen, dess form och storlek, underläppens krökning som avgör om vi uppfattas som trovärdiga, öppna, sociala, vänliga och hjälpsamma. Ögonen, bland annat deras placering och storlek avgör om vi uppfattas som attraktiva och ungdomliga medan hakans form och utseende styr om den andre upplevs vara dominant och beslutstark, någon som kan ta tag i saker. Allt detta sker naturligtvis utan att vi är medvetna om det. Spännande och fascinerande och rätt svårt att påverka eller förändra! Intervjuades i måndags i SR P4 Sommar om just första intrycket och här kan man lyssna på en liten blänkare eller på hela inslaget om man klickar på länken under!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6462032

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/744630?programid=3442

PICT1450

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s