Felkällor i vår bedömning av andra

Relationer mellan människor är bland det mest intressanta man kan tänka sig och minst lika spännande är de bräckliga grunder vi grundar våra personbedömningar på. Det finns en uppsjö av felkällor när vi bedömer andra – välkänd är den så kallade haloeffekten – om vi finner några positiva egenskaper hos en annan så tenderar vi att tillskriva vederbörande fler positiva egenskaper (den som har högsta betyg i de flesta ämnen får ofta toppbetyg också i ett enstaka ämne där man kanske inte är riktigt lika bra). Vi tror också att människor med ett attraktivt utseende och en snygg kropp är lyckligare och mer framgångsrik än vad motsatsen är. Lustigt nog så tolkar vi våra egna handlingar ofta som styrda av en viss situation (det var situationens fel att vi körde för fort, blev arga eller vad det nu kan vara) medan vi tolkar andras handlingar som mera styrda av deras personlighet. Det finns många fler felkällor och vi tolkar samma situation på olika sätt. Klokt att ha i åtanke om man själv alltid tror sig ha den rätta bilden av livet och verkligheten.

 

IMG_1746

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s