Än doftar kärleken och kan alla bli förälskade?

Varför blir vi förälskade? Ja det är väl egentligen inte någon forskning som lyckats ge ett fullständigt svar på frågan, men man har kommit en bit på väg. Man kan till och med se förälskelse via viss röntgenteknik och den del av hjärnan som aktiveras associeras bl a med fokusering, tvångsmässighet, motivation och risktagande. Vissa hormoner som dopamin utlöses när vi blir förälskade. Dopamin fungerar nästan som en drog, vilket delvis kan förklara varför nyförälskade kan leva på luft och kärlek allena. Utstrålning och kroppsspråk tycks också påverka. Vilken betydelse har dofter? Luktsinnet har stor betydelse för att skapa olika sinnesstämningar och ibland talar man om att dofter kan berusa.

Har alla människor samma förmåga att uppleva passionerad förälskelse? Nja, inom forskningen är man rätt överens om att det känslomässiga spektret skiljer sig åt mellan människor. Vi är olika personligheter och än en gång så spelar generna roll.

Är du intresserad av att veta mera så pratar jag och Christina Högardh Ihr om passion, karisma, dofter och rosor och mycket annat i Hässleholm den 12 januari kl. 19 – för mera information – se nedan!

Kulturcafe2016nr2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s