Vår självbild kontra andras bild av oss

Det är frestande att tro att den bild vi har av oss själva är densamma som andra har av oss. Dessvärre är det inte alltid så – utan många gånger ser andra oss på ett helt annat sätt än vad vi tror. Samma sak gäller hur vi uppfattar oss själva och hur vi skulle vilja vara. Redan Rogers (mycket välkänd forskare inom området) visade att självbilden inte alltid stämmer överens med vår idealbild och heller inte med andras uppfattning om oss – och då uppstår inkongruens.

Forskning ger även stöd för att när den bild vi har av oss själva stämmer bra övers med andras uppfattning om oss så mår vi bra, är harmoniska, känner välbefinnande, lyckas, har en god självkänsla – ja är helt enkelt tillfreds med oss själva. När skillnaden mellan självbild och omgivningens uppfattning är stor mår vi däremot inte särskilt bra. Det finns till och med forskare som menar att en stor diskrepans kan leda till psykisk ohälsa.

Låt oss ta ett enkelt och konkret exempel. Många expediter vittnar om att en kvinna kan komma in i butiken och be att få prova en klänning i storlek 36 (trots att det är tydligt att en 40 eller kanske t o m 42 behövs) – och när den mindre storleken inte passar påpekar kunden kanske att storlekarna blivit mindre trots att det är precis tvärtom). Man har kroppsuppfattning som inte stämmer överens med verkligheten.

En sådan sak har kanske ingen större betydelse, men när en individ tror att omgivningen uppfattar honom eller henne på ett sätt som inte alls stämmer så kan det bli så fel. Låt oss ta ett exempel. Anna ser sig själv som den hjälpsamma och sociala på jobbet, men arbetskamraterna uppfattar henne som lättstött och ofta lite provocerade. Inte svårt att förstå att här uppstår problem.

I mitt jobb har jag gjort hundratals chefsutvärderingar, d.v.s. en chef får skatta sig själv i ett antal egenskaper, medarbetarna bedömer samma person och till sist bedömer hans/ hennes överordnade chef personen i fråga. Det inte ovanligt självbilden skiljer sig väsentligt från de andras uppfattning. Forskning visar att detta är ett ganska vanligt fenomen. Individer tror sig vara smalare, snyggare, mer begåvade, socialare eller trevligare än vad andra tycker. Motsatsen finns också – anorektikern som ser sig som tjock eller kroppsbyggaren som tycker sig sakna muskler.

Ju bättre ens självbild överensstämmer med omgivningens uppfattning desto bättre blir välbefinnande. Hur får man en självbild som stämmer överens med andras bild? Som så ofta – det handlar ens personlighet, men man kan också lära mycket mera genom självinsikt.

IMG_0938 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner till “Vår självbild kontra andras bild av oss

 1. Härligt intressant det du skriver om – och när jag läser kommer jag ihåg Johari-fönstret lite vagt… Skönt med snöängeln. Såna har jag hunnit med några här uppe i luleåtrakten där jag bor. Men just nu är det bara isigt…

  Gillad av 1 person

  1. Ja Johari är ju en väg för att kommunicera – och visst är vi olika / och särskilt intressant tycker jag att självbilden är – att så många ser sig på ett sätt totalt skiljt från omvärldens uppfattning – inte konstigt att psykisk ohälsa uppstår!

   Kan tänka ni har snö ( själv hoppas jag att vi slipper😊 men vet att den är på ingång! Snön hos er är ju något helt annat😃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s