Du kan leda hästen till vattnet men du kan inte tvinga den att dricka!

Hur ofta hör man inte föräldrar säga till barnen – om du inte gör si eller så – så får du ingen glass/ godis eller du får till och med gå och lägga dig! Om du inte gör som vi säger. På en arbetsplats händer det att chefer tillämpar en liknade metod mot medarbetarna – du måste gör som jag säger om….. Du ska få löneförhöjning eller undvika repressalier! Man får lydiga barn och lydiga medarbetare, men all forskning visar att det är den inre motivationen som  skapar lust, kreativitet och utveckling. När chefen inte hör så pratas det skit om honom eller henne och medarbetarna gör inget extra! Barnen lär sig snabbt vilken metod som är framgångsrik och de som växer upp med alltför många förbud blir de som går bakom ryggen på föräldrarna när de växer upp. Försök i stället att locka fram lusten och den inre motivationen – man kan leda hästen till vattnet men aldrig tvinga den att dricka!
  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s