Medkänsla skapar välbefinnande och lönsamhet

Häromdagen medverkade jag i en reklamfilmför IM s räkning. Jag berättade varför mitt företag, Tollgerdt Ledarutveckling AB valt att bli sponsorföretag till IM. Mina tankar slingade vidare till forskning om medkänsla och empati.

Forskning visar att människor som är rädda för att ta emot medkänsla och visa sådan ofta är mer stressade och oroliga. Flera studier har gett stöd för att människor med stor förmåga att känna med andra också har ett bättre immunförsvar och större välbefinnande. Medkänsla är alltså bra för hälsan.

Medkänsla får inte bara människor att må bra utan det är också lönsamt. Professor Martin, vid Stanford University, har i sin forskning funnit att medkänsla är en lönsam företagsstrategi. När chefer inte visar medkänsla vid exempelvis omorganisationer är det sannolikt att medarbetarna ägnar sig åt ett organisatoriskt motstånd medan medarbetarna i stället är mera benägna att ställa upp för verksamheten om chefen visar medkänsla. De avslutar kanske en arbetsuppgift trots att arbetsdagen är slut eller vägleder en nyanställda och forskningen ger också stöd för att det finns ett samband mellan medkänsla och produktivitet.

IMG_3366

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s