Bologna- sällsamma legender – historien viskar i varje gränd

Trots att jag varit i Bologna många gånger så hittar jag alltid nya skatter tillsammans med platser som jag måste tillbaka till.

Även om Bologna inte upplevs katolskt så är religionen mer närvarande än man kan ana vid första anblicken. Kyrkorna är många- de står sällan tomma- människor kommer och går -begrundar livet och döden eller bara söker stillhet och ro.

Några bjuder på spännande legender som t ex Sanctario di San Luca, välkänd där hon står högt uppe på kullen en bit utanför centrum. Vägen dit kräver en del- fyra kilometer arkader och många trappsteg- men jag lovar – det är värt mödan.

På väg upp

En storslagen utsikt och en sällsam stillhet möter.

Magnifik utsikt

Legenden säger dessutom att om man promenerar fram och tillbaka- knäböjer framför Madonnan så får man önska något och bäst av allt-önskningen ska gå i uppfyllelse. Sant eller ej? Det är bara att prova! En gång om året bärs Madonnan ner från San Luca till San Petronius och här får hon stanna en vecka. Processionen började på 1400- talet. Det hade regnat i månader och inget ville växa. Då togs Madonnan ut och som i ett trollslag kom solen! När det numera regnar så sägs det att det är Madonnans tårar.

Santo Stefano

Missa inte Santo Stefano som egentligen är sju kyrkor med lång historia. I en av dessa finns en spännande affär som drivs av munkarna.

Santa Maria della Vita är annan intressant kyrka mitt i Bologna. Här kan man studera den historiska utvecklingen av vård och hälsa. När vi presenterade ett stort projekt kring ledning av hälso- och sjukvård var den internationella konferensen där.

Mycket speciell kändes att stå på scen i en sådan anrik lokal.

I byggnaden finns också den fantastiska Compianto sul Cristo Morto från 1400-talet.

Smärtsam sorg i deras ansikten

Skulpturerna var länge undangömda men är nu möjliga att se också för allmänheten.

Efter kyrkobesöken slår jag mig ner på Piazza Maggiore och njuter av ett glas vin.

En reaktion till “Bologna- sällsamma legender – historien viskar i varje gränd

  1. Hej.
    Var i Bologna i veckan. Följde ditt råd att besöka Trattoria Serghei. Fantastiskt! Inte bara god mat utan en upplevelse! Tack! Hälsningar, Björn Och Elisabet

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s