Sault – ännu en underbar provencalsk by

Sault framstår som riktigt stor jämfört med de byar jag skrivit om tidigare – nästan 1400 invånare! Vägen dit och byn på nästan 800 meters höjd är underbar.

När jag tänker på utbudet – affärer – kaféer- restauranger med mera och jämför med Torekov med 1100 folkbokförda (jag bor i ett litet fiskeläge 5 km från Torekov) så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Inte ens sommartid – och heller inte vår huvudort Båstad – kan drömma om utbudet – folklivet och allt annat i denna livfulla lilla by! L’esprit de vivre genomsyrar hela sättet att leva – älskar det.

På vägen dit besökte vi ett helt underbart ställe där man framställde honung på samma sätt som man gjort sedan urminnes tider.

Oförskämt nöjda verkade både mannen och hans fru – passionerade och härliga – och honungen var ett fynd.

Inne i Sault råder liv och rörelse och byn har varit bebodd hur länge som helst. Kyrkan från 1100-talet – museum och lavendel är viktiga för byn. Själva slås vi mest av livet och entusiasmen med massor av lokala matproducenter- butikerna och de mysiga kaféerna!

Älskar den lavendelblå färgen som man möter så ofta i Provence och just här finns en fin konst ateljé. Hela färgpaletten är förtjusande.

Lite souvenirer och annat innan vi tar en kaffe på ett av många trevliga kaféer. Dags att köra vidare och lavendelfälten utanför byn är magiska!

4 reaktioner till “Sault – ännu en underbar provencalsk by

  1. Visst de underbara dessa små byar Kathr – -Sault är förtjusande- ligger ett par mil norr om Rousillon i Provence – längs en av många? Route des Lavandes- har skrivit om några av byarna längs denna väg i tidigare inlägg!

    Gilla

  2. Fina bilder och härliga bilder – älskar också dennna region och bilar ofta i Provence! Men, jag saknar något om Mont Ventoux, detta fascinerande berg som syns från så många byar och framförallt en dominerande utsikt från Sault! Beskrevs och bestegs redan av filosofen Petrarca ,1336.

    Gilla

  3. Tack Ulla! Håller med dig – ett fascinerande berg – förra sommaren var vi i en liten liten by där berget var så mäktigt och överskuggade hela byn – hittar jag bilderna så kommer det kanske något om Mont Ventoux!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s