Värdighet- självbehärskning – förlåta och att aldrig ge upp

Nyligen sett en berörande serie om Nelson Mandela. Det har skrivits sida upp och sida ner om denne man – spelats in en rad filmer men verkligheten överträffar dem alla. Många av hans ledord som att visa värdighet kan enkelt översättas till varje människas vardag och liv – att veta sitt eget värde – men också att behandla andra som man själv vill bli behandlad – självbehärskning – att kunna leda sig själv – inte reta upp sig – förlåta – inte vara den som grämer sig över oförätter och aldrig glömmer – sist men inte minst – att aldrig ge upp!

För några år sedan hade jag förmånen att besöka Sydafrika i samband med ett FoU projekt kring hälso- och sjukvård och fick se och möta människor som man sällan gör som turist. Besöket i Soweto tillsammans med en man som körde ambulans där vid upproret 1976 är något jag aldrig glömmer – och som en av ”våra” svenska läkare sa – dessa dagar har förändrat mitt liv och jag är benägen att hålla med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s