Inre eller yttre kaos – vem är du?

Den som är otrygg i sig själv behöver regler och struktur i omgivningen medan den som vågat växa och är trygg inne i sig själv trivs bäst i miljöer utan alltför mycket struktur och regler – yttre kaos stimulerar!

Moxness – välkänd norsk företagspsykiatriker – skiljer mellan psykobeteende och sociobeteende när han analyserar människor och arbetsplatser. Psykobeteende beskriver människor som är spontana – öppna, nära och de trivs i frihet och trivs inte på en arbetsplats där regler och struktur dominerar. Sociobeteende innebär distans – mera konventionellt beteende – regler och struktur är viktigt – närhet och alltför mycket känslor upplevs som hotfullt. 

Den som har det extremt välstädade hemmet – blir irriterad om någon glömt diska sin kaffekopp på jobbet eller kommer för sent till ett möte –  vill äta och fika på regelbundna tider osv – domineras helt klart sociobeteende! Inre kaos kräver yttre struktur! 

Vem är du själv och hur är din partner eller chef? Alltför stora olikheter kan leda till rejäla krockar!

  
Tjusiga stormar till havs!

  
Stilla julfönster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s