Gourdon – en förtrollande skönhet i hjärtat av Provence

Bedövande vacker utsikt

Provence är ju en återkommande favorit och när jag nu botaniserar bland resminnen och planerar för kommande resor så dyker den förtjusande lilla byn Gourdon upp på näthinnan.

Gourdon ligger längs den gamla allfartsvägen Route Napoleon och läget är så vackert att man nästan tappar andan. Jag skulle kunna ta till alla superlativer och ändå inte kunna ge rättvisa åt det ögat ser när man är där. Så är också Gourdon rankad som en av Frankrikes vackraste byar och de drygt 400 invånarna får samsas med en hel del turister.

Kaffe med magnifik utsikt

Huvudgatan kantas av små butiker, kaféer och restauranger och dofterna av lavendel, anis, rosor och timjan gör mig lycklig.

Plötsligt intensifieras dofterna och se där – här hittar vi La Source Parfumée, en liten parfym- och tvålfabrik.

Vi ser en äldre dam blanda tvålmassa och får veta att den lilla lokalen är ett destilleri för parfymer. Vi botaniserar bland underbara tvålar som får sina dofter från naturliga tillsatser av fikon, lavendel, jasmin, örter, citron, honung och mycket annat. Så klart får ett antal tvålar följa med hem.

Även om byn är liten så är den fransk, vilket betyder att maten är viktig och det finns flera mysiga restauranger. Vi får bord på Restaurant les Grandes Hommes, som visar sig vara ett mycket bra val.

Menyn – foie gras – grillad fisk och en liten créme brûlée a La Rose – till detta svalt lokalt rosévin. Vi dröjer oss kvar länge efter denna ljuvliga lunch.

Nöjda och glada strosar vi runt i byn, kikar in i gallerier och butiker.

Upp mot toppen

Allra högst upp på toppen ligger ett trevligt kafé. Vi slår oss ner och beställer vars en iskall flaska Perrier och kommer i samspråk med Jean och hans flickvän. Vi pratar svensk musik och Jean, som är född i byn berättar mera om trakten. Byns slott har anor från tidig Medeltid men byggdes om 1610. Vintertid är det mycket stilla, men byn blommar upp under sommarmånaderna.

Vi säger hejdå till våra nyfunna vänner och går ner mot bilen.

Pittoreska hus överallt

Lämnar huvudgatan och i de små gränderna ser man inte enda turist -fascinerande.

Dags att köra vidare med våra fynd -tvålar – lavendel- och honung.

3 reaktioner till “Gourdon – en förtrollande skönhet i hjärtat av Provence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s