Orléans – Jeanne d’Arc – cykling längs Loire & världens bästa vinäger

Pampig är den -Katedralen i Orléans

Efter slottsbesök- gourmetmat och vinprovning kommer vi till Orléans och promenerar direkt till cykeluthyrningen. Manon, vår trevliga guide, vägleder oss längs Loire där vi möter idylliska byar, vinodlingar och mycket annat. En stilla lantlig atmosfär, bilfritt naturligtvis och vi får veta att floden inte bara är ren utan också skyddad av UNESCO.

Att cykla längs Loire kan varmt rekommenderas

Orléans är en mycket gammal stad bara en dryg timme med tåg från Paris, vilket betyder att en hel del parisare har bosatt sig där. Universitetet och unga studenter sätter en härlig och livlig prägel på stan.

Spårvagnen i Orléans

Vad jag gillar med många franska städer är att det är enkelt att resa klimatsmart- järnvägsstationer med täta förbindelser till städer och byar är väldigt vanliga liksom spårvagnar – både i Tours och Orléans mötte vi dessa. Luften känns ren och fräsch. Överallt har vi också mest serverats mat där franska råvaror och närodlat dominerar.

Fisken från Loire och grönsakerna odlade i kockens trädgård- det smakar mycket gott!
Katedralen i Orléans- pampig med fantastiska konstskatter
Ett av många magnifika fönster
Jeanne d’Arc

Vart man än går i Orléans så dyker hon upp – Jungfrun av Orléans och varje år hålls en stor festival till minne av Jeanne d’Arc. Konst – kultur – dans – mat – vin och mycket annat präglar staden under en vecka. Denna unga lilla flicka som efter uppenbarelser lyckades få med sig soldater och rädda Frankrike från brittiskt herravälde – brändes på bål som en häxa – får upprättelse och 1920 blir hon helgonförklarad. Fascinerande- skulle kunna skriva hur mycket som helst men stannar med detta.

I vinägerfabriken

Passionerad ägare till Martin Pouret vinäger med anor tillbaka till 1797 och än i dag görs både vinäger och senap efter samma recept. Sättet att tillverka vinäger och senap blomstrar numera – lokala och regionala råvaror- inga tillsatser – allt med hänsyn till miljön och klimatet. Vi fick provsmaka läckerheterna och efter detta tror jag inte jag vill ha någon annan senap. – kommer att beställa i deras webbshop – man kommer i gott sällskap- produkterna finns i dag bl a i Élyséepalatset och på Hotel Ritz i Paris!

Provsmakning

Dags att ta sig till Loire- hoppa på en liten båt – serveras utsökt 5- rätters middag lagad av en välkänd ” chef”. Mera om detta senare på Vagabond Resemagasin – min blogg – Inre och Yttre Resor.

Säger hej då från ett kafé i Orléans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s