Det är inte de lydiga som förändrat världen

Det är ett av mina absoluta favorit citat – tänker på alla de människor som vågat testa och utmana gränser. Genomföra saker som omgivningen sett på med skeptiska, ifrågasättande och kritiska ögon. Utan dem hade utvecklingen stannat av. Oändligt tacksam för de upptäcksresare som många gånger, mot alla odds, gav sig ut på långa och farofyllda resor. Tack vare dem har vi också fått möjlighet att se och uppleva vår underbara värld!

Eller alla de forskare som gång på gång försökte upptäcka nya saker, många gånger med motstånd från omgivningen. Flemming t ex – utan penicillinet hade en enkel infektion kunnat ända våra liv snabbare än vi anat.

Tänk på Kopernikus och Galilei som revolutionerade den vetenskapliga synen och fick lida spott och spe för detta. Så många andra. Tack alla ni som lyft kunskapen och hjälpt oss att utveckla världen!

I Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång – lyfts både historiska och nutida förebilder fram. Som Betty Petersson, dotter till en sadelmakare på Gotland. Hon blev den första kvinnan i Sverige som tog studentexamen och sedan en fil.kand. vid Uppsala Universitet. Hur var det möjligt? Vi pratar om 1870-talet?

Cecilia Hertz som mot alla odds startade ett rymdföretag i Sverige för några år sedan – trots att alla sa – det går inte Cecilia! Men det gick! Våga trotsa traditionella regelverk och utmana!

Vilken betydelse har självkänslan för att våga? Hur kan den utvecklas? Boken handlar bland annat om det – och mera kommer i nästa blogginlägg!

Tycker att vi har så mycket att lära och inspireras av. De som inte varit lydiga utan vågat utmana! De behövs – alltid!!!

Vilken tur att inte alla i historien varit lydiga lägervakter utan vågat protestera och ta ansvar.  Tack alla ni som öppnat vår värld!

Visst symboliserar dessa en härlig känsla av olydnad (och det visade sig också stämma när vi talade med honom)

2 reaktioner till “Det är inte de lydiga som förändrat världen

  1. Tack Ingrid för kloka och modiga ord! Skönt att du bejakar duktiga flickor, att det är OK att visa sin styrka och sina visioner. Vad är det för fel på att kunna ”lyfta en häst,” som Pippi Långstrump? Pippi skämdes inte för det, tvärtom. Men – hon har också ett gott hjärta, det tror jag är hemligheten. Kombinationen mod, styrka och intentionen att handla gott (även om man inte alltid lycksa) doftar framtid och hopp.
    Härligt att du lyfter fram namn på nyskapande kvinnor både i historien och idag, och själv är du också en sådan kvinna! Kerstin Wimmer

    Gilla

Lämna en kommentar